Zwarte Noorse Boskat: feiten, genetica, foto's en meer (2023)

Zwarte Noorse Boskat: feiten, genetica, foto's en meer (1)

Wanneer een zwarte Noorse Boskat een kamer binnenloopt, is het moeilijk om niet te staren! Met zijn grote bouw, flitsende manen en onmisbare ogen die mooi contrasteren met zijn zwarte vacht, trekt hij overal de aandacht.

Helaas worden zwarte katten tegenwoordig nog steeds afgekeurd omdat ze worden geassocieerd met pech. Zwarte Noorse Boskatten vormen hierop geen uitzondering.

Hier laten we je kennismaken met deze geweldige katachtige metgezel. Als je meer wilt weten over de afkomst, kenmerken, temperament en meer van zwarte Noorse Boskatten, blijf dan bij ons. Hierna wil je er zeker een voor jezelf!

Inhoud show

Wat is een zwarte Noorse boskat?

Zwarte Noorse Boskat: feiten, genetica, foto's en meer (2)

De zwarte Noorse Boskat is een van de verschillende kleurvariaties van het Noorse Boskat. Het valt vooral op door zijn effen zwarte vachtkleur, die vrij zeldzaam is in de Verenigde Staten. De zwarte Noorse Boskat is kalm, vriendelijk, atletisch, aanhankelijk en een geweldig familiehuisdier.

Net als de andere kleurvariëteiten van dit ras is de zwarte Noorse Boskat afkomstig uit de bossen van Scandinavië.

Dit kattenras staat in Noorwegen bekend als 'skogkatt', wat zich vertaalt naar 'boskat'. Toen het in 1979 in de Verenigde Staten aankwam, kreeg het de bijnaam 'Wegie'.

Zwarte Noorse Boskatten werden verondersteld van nature te zijn ontstaan ​​zonder tussenkomst van mensen. Hun voorgangers dienden als muizenvangers voor Vikingen en reisden per schip van de ene plaats naar de andere.

Voor het ongetrainde oog is het moeilijk om een ​​zwarte Noorse Boskat te onderscheiden van eenzwarte Maine Coon. Sommigen zouden zelfs zeggen dat de Maine Coon is ontstaan ​​uit de Noorse Boskatten.

Hoewel ze allebei grote, evenredige lichamen en opvallende manen hebben, zijn het totaal verschillende rassen.

Bij het onderscheiden van de twee is de sleutel om naar hun hoofd te kijken. Terwijl de zwarte Maine Coon een ronde kop heeft, heeft de zwarte Noorse Boskat een driehoekige kop.

Als je meer hulp nodig hebt bij het identificeren van een Wegie van een Coon, bekijk dan deze video:

Zijn zwarte Noorse boskatten zeldzaam?

Over het algemeen worden Noorse Boskatten als zeldzaam beschouwd in de Verenigde Staten. Dit komt door de kleine populatie Wegie-fokkers in het land.

Dit ras wordt echter in sommige delen van de wereld niet als zeldzaam beschouwd, zoals de Scandinavische regio's, Frankrijk, China, enz.

Met name de zwarte Noorse Boskatten zijn zeldzamer dan de andere kleuren. Deze status zou kunnen worden toegeschreven aan het al lang bestaande bijgeloof dat zwarte katten met pech verbindt.

Hierdoor kun je verwachten dat het een uitdaging zal zijn om fokkers en reddingsacties van zwarte Noorse Boskatten te vinden. En als je ze toch vindt, kun je maar beter voorbereid zijn op de forse prijs die deze uniek gekleurde kat met zich meebrengt.

Uiterlijk Zwarte Noorse Boskat

Zwarte Noorse Boskat: feiten, genetica, foto's en meer (3)

De zwarte Noorse Boskat heeft een uitstraling die echt indruk maakt. Deze kat straalt op zijn eigen manier elegantie en charme uit, wat waarschijnlijk de reden is waarom het tegenwoordig zo'n populair ras is.

Deze katten hebben grote, evenredige en stevige lichamen. Ze hebben lange ledematen, maar je zult merken dat hun voorpoten iets korter zijn dan de achterkant. De staarten van zwarte Noorse Boskatten zijn dus langer dan hun voorpoten.

Gemiddeld groeien deze zwarte katten van 12 tot 18 inch. Qua gewicht kunnen ze zo zwaar zijn als 8 tot 18 pond. Deze katachtigen zijn echt geen grap als het op maat aankomt.

Ter referentie: een zwarte Noorse Boskat kan net zo groot zijn als eenPerzisch, Bengalen ensavannekat.

Hun middelgrote oren hebben afgeronde uiteinden en een pluizige vacht die van binnenuit komt. Dit worden lynxtips of oorplukjes genoemd, die veel voorkomen bij wilde katten.

Lynx-tips helpen de oren van zwarte Noorse Boskatten om zichzelf schoon te maken - een handige functie in het wild.

Black Wegies zijn merkbaar pluizig, dankzij hun lange, dichte en dikke jassen. Deze katachtigen zijn bestand tegen koud weer vanwege hun glanzende, waterbestendige vacht.

Bovendien hebben zwarte Noorse Boskatten manen die lijken op die van een leeuw. Dit is een van de redenen waarom ze meestal worden aangezien voor zwarte Maine Coons.

Deze katachtigen hebben borstelige staarten die zeker bijdragen aan hun aantrekkelijke uiterlijk. Hun amandelvormige ogen kunnen groen, goud, koper ofblauwen zorgen voor een prachtig contrast met hun effen zwarte vachtkleur.

LEES VOLGENDE:

Zwarte Noorse Boskat Kleurgenetica

De zwarte vacht bij Noorse Boskatten is het resultaat van een genetische mutatie.

Een effen zwarte Noorse Boskat wordt een eenkleurige of niet-agouti-kat genoemd. Deze katten hebben eennon-agouti genotype, wat in wezen de vorming van een voorkomttabby patroonop hun jassen.

Dit niet-agouti-genotype zorgt ervoor dat zwarte Noorse Boskatten een consistent pigment in hun vacht hebben, waardoor ze een effen kleur lijken. In sommige gevallen kunnen zelfgekleurde katten vervaagde vachten hebben, die zichtbaar zijn onder de zon.

Wil een Noorse Boskat een effen zwarte vacht hebben, dan moet hij geboren zijn uit ouders met het non-agouti-allel. Dit betekent simpelweg dat beide ouders effen zwart van kleur moeten zijn.

Als slechts één van de ouders een effen zwarte vacht heeft, is er nog steeds een mogelijkheid dat er een zwarte kitten in het nest zit, maar de kans is aanzienlijk kleiner.

LEES VOLGENDE:Torbie, Tabby, Tortie en Calico Cats: wat zijn de verschillen?

Zwarte Noorse Boskat Temperament en persoonlijkheid

Zwarte Noorse Boskat: feiten, genetica, foto's en meer (4)

In tegenstelling tot hun nogal intimiderende uiterlijk, zijn zwarte Noorse Boskatten geweldige gezinsgenoten. Deze katachtigen zijn liefdevol, kalm, zachtaardig, speels en buitengewoon extravert.

Zwarte Noorse Boskatten vinden het heerlijk om in de buurt te zijn en nieuwe mensen en andere dieren te ontmoeten. Daarom zullen ze geen probleem hebben om met kinderen en andere huisdieren om te gaan.

Hoewel ze dol zijn op het gezelschap van mensen, vinden ze het over het algemeen prima om alleen te zijn. Zwarte Noorse Boskatten zijn geweldige huisdieren voor drukke mensen die het gezelschap van onafhankelijke huisdieren nodig hebben.

Bovendien zijn zwarte Noorse Boskatten aanhankelijk maar niet te aanhankelijk. Ze zullen echter zeker in zijn voor wat knuffeltijd met hun baasjes.

Qua intelligentie zijn zwarte Noorse Boskatten behoorlijk slim en luisteren ze zonder veel problemen naar commando's. Je zult ook merken dat ze alert, energiek en een hoge prooidrift hebben. Het zijn tenslotte boskatten!

Met de combinatie van hun activiteit en nieuwsgierigheid zal deze kat zeker willen ronddwalen en ontdekken.

Het beste is dus als je thuis een omheinde tuin hebt, waar je zwarte Noorse Boskat vrij rond kan lopen. Je moet er echter voor zorgen dat er geen roofdieren in de buurt zijn.

Dankzij hun charmante persoonlijkheid en geweldige gezelschap zijn zwarte Noorse Boskatten over de hele wereld geliefd. Het zijn geweldige huisdieren voor gezinnen of gewoon voor iedereen die van rust en stilte houdt met een harige vriend.

Of een zwarte kat nu aanhankelijk of introvert is, het is echter niet normaal om ze als pech te bestempelen. Net als lichtgekleurde katten verdienen zwarte katachtigen net zo goed de liefde, bewondering en respect van mensen.

Zwarte Noorse Boskat Levensduur en gezondheidsproblemen

De zwarte Noorse Boskat deelt dezelfde gemiddelde levensduur als de meeste katten. Als je goed wordt opgevoed, zal je zwarte Wegie-kat een levensduur hebben van12 tot 16 jaar. Als je geluk hebt, kan hij zelfs 18 jaar oud worden.

Hoe voorzichtig u ook bent bij het opvoeden van uw dierbare zwarte Noorse Boskat, hij kan nog steeds het risico lopen op gezondheidsproblemen.

U moet bijzonder op uw hoede zijn voor enkele veelvoorkomende ziekten bij katten, zoalskattenimmunodeficiëntievirus (FIV),kattenleukemievirus (FelV), en allergieën of andere huidziekten.

Sommige eigenaren geloven ook dat deze katten autisme kunnen ontwikkelen. Als je hier meer over wilt lezen, bekijk dan onze gids opautisme bij katten.

Hier zijn andere gezondheidsproblemen die zwarte Noorse Boskatten kunnen hebben:

 • zwaarlijvigheid:Zwarte Noorse Boskatten zijn vatbaar voor deze ziekte omdat ze de neiging hebben om te veel te eten.Obesitasontwikkelt zich wanneer het lichaam van een kat meer vet ophoopt dan nodig is. De sleutel tot het voorkomen van zwaarlijvigheid is om toezicht te houden op en controle te hebben over de maaltijden van uw zwarte Wegie. Als het erger wordt, zal obesitas katten het risico op kanker geven,suikerziekte, hartaandoeningen, hypertensie en andere ernstige gezondheidsproblemen.
 • Heupdysplasie: Heupdysplasiegebeurt wanneer de heupgewrichten van een kat zich niet goed vormen, waardoor mank lopen en zwakte ontstaan. Voor actieve katachtigen zoals zwarte Noorse Boskatten zal dit hun leven aanzienlijk beïnvloeden. Indien onbehandeld, zal uw kat extreem ongemak en pijn hebben.
 • Cardiomyopathie: Cardiomyopathieis een levensbedreigende ziekte die de hartspier van katten aantast. Deze ziekte heeft vier geïdentificeerde klassen die zijnhypertrofisch,verwijd,niet geclassificeerd, Enbeperkend. Vroege diagnose en behandeling zijn cruciaal voor uw zwarte Noorse Boskat voor een grotere kans op herstel.
 • Progressieve retinale atrofie: Progressieve retinale atrofie (PRA)is een ziekte die optreedt wanneer het netvlies van een kat geleidelijk degenereert. Het gebeurt geleidelijk, dus pas op voor symptomen voordat het erger wordt. Indien onbehandeld, kan PRA binnen de leeftijd van drie tot vijf jaar leiden tot het totale gezichtsverlies van uw zwarte Noorse Boskat.
 • Nierfalen:Over het algemeen zijn oudere katten vatbaarder voornierfalendan jongere. Deze ziekte is echter genetisch bepaald, dus er kunnen zwarte Noorse Woud-kittens mee geboren worden. Nierfalen kan worden geclassificeerd alsacuut nierfalen, die geen bekende oorzaak heeft, ofchronisch nierfalen, die zich geleidelijk ontwikkelt en moeilijker te behandelen is.

Dit zijn slechts enkele van de vele gezondheidsproblemen die zwarte Noorse Boskatten kunnen krijgen. Het is altijd het beste om regelmatig een dierenarts te raadplegen over de gezondheid van uw kat. Wat dat betreft is voorkomen altijd beter dan genezen.

Zorg er bovendien voor dat je je zwarte Noorse Boskat de beste voeding en supplementen geeft die hij nodig heeft. Kapelaan adieet plandat vertelt je hoeveel je moet voeren, wat je moet voeren enwanneer geef je je kat eten?.

Hoeveel kost een zwarte Noorse boskat? Kittenprijzen en -kosten

Zwarte Noorse Boskat: feiten, genetica, foto's en meer (5)

Vanwege hun zeldzaamheid komen zwarte Noorse Boskatten niet voor een klein prijsje. Bij aankoop bij een fokker kost een zwart Noors Woud-kitten overaltussen $ 900 en $ 1.500.

U kunt voor adoptie kiezen voor een veel goedkoper prijskaartje. Aangezien het echter al vrij moeilijk is om zwarte Noorse Woud-kittens te koop te vinden, is het nog moeilijker om ze te vinden in adoptiecentra.

Als u besluit een zwart Noors Woud-kitten op te voeden, moet u ook rekening houden met het gereedschap en de benodigdheden die het nodig heeft.

Aangezien u voor het eerst een katteneigenaar bent, heb ik een lijst opgesteld met initiële uitgaven die u in uw budget moet opnemen.

Hier is de uitsplitsing van de initiële kosten die gepaard gaan met het bezitten van een zwarte Noorse Boskat:

Soort uitgaveKosten
Eten en lekkernijen$ 20 - $ 50
Voer- en waterbakken$ 10 - $ 25
Kattenbak$20 – $160
Strooisel zand$15 – $25
Halsband en ID-tag$ 5 - $ 20
Kattenbed$15 – $30
Katten drager$ 20 - $ 60
Speelgoed en krabpaal$15 – $70
Verzorgingsbenodigdheden$25 – $35
Eerste dierenartsbezoeken$100 – $250
Eerste vaccinopnamen$ 25 - $ 50
Medicijnen tegen vlooien, teken en hartworm$ 30 – $ 100
Castratie of sterilisatie$ 200 – $ 500
Microchip$ 40 - $ 60
Diverse benodigdheden$15 – $30
Totale initiële kosten$ 555 - $ 1.465

Afgezien hiervan heb je maandelijks ongeveer $ 106 tot $ 217 nodig voor terugkerende uitgaven. Dit omvat voedselvoorraden, supplementen, vaccinaties, dierenartsbezoeken en andere reguliere uitgaven.

Voordat u besluit een zwart Noors Woud-katje te kopen, moet u ervoor zorgen dat u voorbereid bent op de fysieke, mentale en financiële verantwoordelijkheden die ermee gepaard gaan. Zwarte Noorse Boskatten zijn dure huisdieren, maar ze zijn het meer dan waard!

Plaatsen om zwarte Noorse Boskat-kittens te koop en te adopteren

Over het algemeen zijn er maar een paar fokkers van Noorse Boskatten in de Verenigde Staten. Het kan dus een beetje moeilijk zijn om een ​​kattenfokker te vinden die zwarte Noorse Woud-kittens produceert.

In deze sectie heb ik een kleine lijst samengesteld met plaatsen waar u zwarte Noorse Woud-kittens te koop kunt vinden.

Hieronder staan ​​​​enkele fokkers die zwarte Noorse Woud-kittens produceren:

 • Cattery Skogberg– Skogberg Cattery is een in Colorado gevestigde Noorse boskattenfokker. Deze cattery is gecertificeerd door The International Cat Association (TICA) en Cat Fanciers' Association (CFA). Skogberg Cattery fokt Noorse Boskatten in verschillende kleuren, waaronder zwart. Ga naar hun website om te zien of ze beschikbare nesten hebben met zwarte Noorse Woud-kittens.
 • Viking-staarten– Viking Tails is een TICA-geregistreerde Noorse boskattenfokker in Minnesota. Hun katten zijn opgeleid als huisdieren en komen gevaccineerd en kattenbak-getraind. De nesten van Viking Tails bevatten vaak zwarte Noorse Woud-kittens, dus zorg ervoor dat je ze bekijkt om op de hoogte te blijven van hun beschikbare nesten.
 • Finse lijn– Finnishline is een in de jaren 90 opgerichte cattery die Norwegian Forest-kittens produceert in New York. Ze fokken voornamelijk Wegie-katten voor shows, zodat u de kwaliteit van hun nesten kunt waarborgen. Finse lijn heeft zwarte Noorse Boskatten, dus hun nesten komen vaak met zwarte Wegie-kittens.

Hieronder vindt u enkele plaatsen waar u zwarte Noorse Boskatten kunt vinden voor adoptie:

 • Noorse Boskat Fanciers Association (NFCFA)– De NFCA is een non-profitorganisatie die bestaat uit fokkers en liefhebbers van Noorse Boskatten. Het doel van deze redding is het behoud en de bescherming van het Noorse bosras. Kijk eens op hun website of ze zwarte Noorse Boskatten beschikbaar hebben.
 • Black Cat holistische redding (BCHR)– Black Cat Holistic Rescue is een organisatie zonder winstoogmerk die zorgt voor zwarte katten die op weg zijn naar euthanasie. Ze bieden onderdak, dierenartscontroles en zorg voor zwarte katten. Misschien wil je hun pagina bezoeken om te zien of ze onlangs een zwarte Noorse Boskat hebben gered.
 • Dierenzoeker- Petfinder is een betrouwbare adoptiewebsite met een doorzoekbare database met huisdierenvermeldingen. Hier kunt u uw zoekopdracht naar huisdierenras aanpassen op basis van uw locatie. Aangezien zwarte Noorse Boskatten niet zo vaak komen, kun je ze maar beter bekijken voordat ze opraken!

De sleutel tot het opvoeden van een gezonde zwarte Noorse Boskat is om ze te krijgen van gerenommeerde fokkers of reddingsacties. Twee gezonde zwarte Noorse Woud-ouders zullen een gezond zwart Wegie-kitten voortbrengen.

Het is verleidelijk om te kopen bij de eerste fokker of redding die je tegenkomt, aangezien dit ras vrij zeldzaam is. Het is echter nog steeds beter om naar meer opties te zoeken om ervoor te zorgen dat de zwarte Noorse Boskat die je krijgt in goede conditie en gezondheid is.

LEES VOLGENDE:11 manieren om gratis kittens in uw omgeving te vinden voor adoptie (2023)

Veel Gestelde Vragen

Zwarte Noorse Boskat: feiten, genetica, foto's en meer (6)

Verharen Zwarte Noorse Boskatten?

Ja. In feite zijn zwarte Noorse Boskatten zware verharers. Vergeet niet dat deze katachtigen dikke en dichte jassen hebben die hen tegen de kou beschermen.

Het is dus belangrijk dat je ze elke dag poetst met een gladdere borstel. Dit helpt ze om losse vacht en vuil dat aan hun jassen vastzit te verwijderen. In de lente verharen ze meer, dus vergeet niet om ze dan vaker te borstelen.

Zijn zwarte Noorse boskatten hypoallergeen?

Nee, maar om eerlijk te zijn, daar is momenteel geen bewijs voorhypoallergene kattenbestaan ​​niet. Omdat zwarte Noorse Boskatten echter vaak verharen, moeten mensen met allergieën extra voorzichtig zijn in hun buurt.

Als uw allergie redelijk beheersbaar is, kunt u nog steeds een zwarte Noorse Boskat houden. Zorg er wel voor dat je het dienovereenkomstig onderhoudt door het elke dag te poetsen en regelmatig te verzorgen. Hierdoor worden rondslingerende losse haren geminimaliseerd.

Wat is de zeldzaamste kleur van de Noorse boskat?

De zeldzaamheid van de kleur van een Noorse Boskat hangt meestal af van iemands locatie. In de Verenigde Staten is effen zwart vrij zeldzaam voor een Noors bos. Je zult meestal zwarte Wegies vinden gemengd met andere kleurvlakken, zoals wit.

De zeldzaamste kleur voor een Noorse Boskat in de Verenigde Staten is echter effen wit. Maar in Frankrijk, Zweden en Noorwegen behoort deze kleur tot de meest populaire Wegie-kleuren.

LEES VOLGENDE:Black Sphynx Cat: de zwarte haarloze kat met grote persoonlijkheden

Laatste gedachten: is een zwarte Noorse boskat de juiste kat voor jou?

Zwarte Noorse Boskatten zijn meer dan alleen het stigma dat bij hun kleur hoort. Het zijn slimme, zachte, lieve, vriendelijke en fantastische huisdieren! Hopelijk heeft deze gids je kunnen helpen om zwarte Wegie-katten beter te leren kennen.

Deze prachtige katachtigen kunnen ook goed overweg met kinderen en andere dieren. Het is geen wonder dat het populaire huisdieren zijn van mensen over de hele wereld. Zwarte Noorse Boskatten zijn gewoon de perfecte huisdieren voor alle gezinnen.

Wat vind jij van de zwarte Noorse Boskat? Is dit het juiste huisdier voor jou? Vertel het ons in de reacties hieronder!

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Aron Pacocha

Last Updated: 14/10/2023

Views: 5721

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aron Pacocha

Birthday: 1999-08-12

Address: 3808 Moen Corner, Gorczanyport, FL 67364-2074

Phone: +393457723392

Job: Retail Consultant

Hobby: Jewelry making, Cooking, Gaming, Reading, Juggling, Cabaret, Origami

Introduction: My name is Aron Pacocha, I am a happy, tasty, innocent, proud, talented, courageous, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.