Wat zijn de oorzaken van de gele huid? (2023)

Geelachtige huid wordt meestal veroorzaakt doorgeelzucht.Deze toestand gebeurt wanneer er een hoog niveau van isbilirubinein het bloed.Geplik kan een teken zijn van een ernstige aandoening, zoals leverziekte.

Bilirubine is een geelachtige verbinding gevormd wanneer oude of beschadigde rode bloedcellen afbreken. De accumulatie van bilirubine staat ook bekend alshyperbilirubinemieen veroorzaakt vergeling van de huid, blanken van de ogen en slijmmembranen.

Wat zijn de oorzaken van de gele huid? (1)

Hoe ziet geelzucht eruit?

Mensen met geelzucht hebben een geelachtige huid, hoewel dit duidelijker zal zijn bij iemand met een lichtere huidskleur.Mensen met een donkere huid merken misschien alleen geel in de blanken van de ogen en de slijmvliesmembranen.

Mensen met lagere niveaus van bilirubine kunnen er enigszins geel uitzien en de kleurverandering kan alleen in bepaald licht merkbaar zijn.Mensen met hogere niveaus van bilirubine kunnen een felgele huid hebben, vergezeld van jeuk.

Het eten van veel voedingsmiddelen die bètacaroteen bevatten, kan ook een lichte geel van de huid veroorzaken.Dit kan worden onderscheiden van geelzucht omdat het niet ook de ogen van de ogen veroorzaakt.

Wat veroorzaakt geelzucht?

Geplikten treedt op wanneer het lichaam niet in staat is om de resulterende bilirubine te verwerken van rode bloedcellen die kapot zijn.Gewoonlijk wordt bilirubine door de bloedbaan naar de lever genomen, waar deze bindt met gal en door de galwegen stroomt naar het spijsverteringskanaal om te worden geëlimineerd.

Bilirubine wordt meestal door ontlasting uit het lichaam verwijderd en een kleine hoeveelheid wordt geëlimineerd via urine.Wanneer er een probleem is met dit proces, bouwt Bilirubin zich op in het bloed en wordt in de huid afgezet.Omdat bilirubine een bruingele kleur heeft, zorgt een hoog niveau ervan ervoor dat de huid geel lijkt.

De anatomie van het galwegen

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van geelzucht en uw zorgverlener kan u helpen bepalen wat uw gele huid veroorzaakt.

Hepatitis

Hepatitis(ontsteking van de lever) veroorzaakt schade aan de lever, waardoor het voorkomt dat het bilirubine efficiënt uit de bloedbaan verwijdert.

Hepatitis kan worden veroorzaakt door virussen en niet-virale oorzaken.Hepatitis A is een door voedsel overgedragen ziekte die voedselvergiftiging veroorzaakt en meestal alleen oplost.Hepatitis B enHepatitis 100Zijn virussen overgedragen door bloed- en lichaamsvloeistoffen.Zonder behandeling kunnen deze aandoeningen leiden tot leverschade op lange termijn.

Geelzucht en virale hepatitis

Belemmering van het galwegen

Zodra bilirubine zich bindt met gal, moet het door de galwegen van uw lichaam naar de alvleesklier stromen, en vervolgens naar de dunne darm om te worden uitgescheiden.Als het galwegen echter wordt geblokkeerd, wordt bilirubine niet geëlimineerd en kan het zich opbouwen, wat leidt tot geelzucht.

Een veel voorkomende oorzaak van een geblokkeerd galwegen isgalstenen.Galstenen, ook bekend als cholelithiasis, worden gevormd wanneer gal uit de lever verhardt.Dit kan een gevolg zijn van gal die te veel cholesterol of bilirubine bevat.Galstenen kunnen ook worden veroorzaakt door onjuiste legen van galblaas.Wanneer galstenen zich vormen, kunnen ze verstrikt raken in het galwegen en leiden tot hyperbilirubinemie.

Zelden, ernstige aandoeningen zoalspancreaskankerofgalwegenkan ook leiden tot blokkeerbare blokkeers.

Medicatie bijwerkingen

Bepaalde medicijnen, vooral als ze meer worden genomen dan voorgeschreven, kunnen leiden tot leverschade die resulteert in geelzucht.De meest voorkomende medicijnen die geelzucht kunnen veroorzaken, zijn onder meer:

 • Acetaminophen (Tylenol)
 • Steroïdeloze ontstekingsremmers(NSAIDS) zoals ibuprofen en naproxen
 • Amiodaron
 • Isoniazid
 • Anabolische steroïden
 • Amoxicilline-clavulanaat

Geelzucht bij pasgeboren baby's

De meest voorkomende oorzaak van gele huid bij pasgeborenen is fysiologische geelzucht.Bijna alle pasgeborenen ervaren een zekere mate van dit soort geelzucht in hun eerste paar dagen.Dit komt omdat pasgeborenen een snellere snelheid van rode bloedcellen hebben, wat leidt tot een verhoogd niveau van bilirubine in het bloed.Ze hebben ook onrijpe levers die al die extra bilirubine nog niet kunnen verwerken.Fysiologische geelzucht bij pasgeborenen verdwijnt meestal na een week en vereist geen behandeling.

Sommige pasgeborenen ervaren ook borstvoeding, ook bekend als suboptimale inlaatgeperkte, wat gebeurt wanneer ze niet genoeg moedermelk ontvangen.Wanneer een moedermelk nog niet is binnengekomen, krijgt de pasgeborene minder voedingsstoffen en heeft dus minder stoelgang.Dit kan leiden tot verhoogde reabsorptie van bilirubine in de darmen en leiden tot een opbouw.

Gele huid kan ook worden veroorzaakt door carotenemie

Carotenemieis een aandoening die optreedt wanneer men te veel caroteenrijk voedsel opneemt, zoals wortelen, papaja, mango, abrikozen, meloen, asperges, bieten en boerenkool.Het leidt tot een geelachtig oranje kleur van de huid.Een belangrijk onderscheid om hier op te merken is dat carotenemie leidt tot een gele huid, maar nietgele sclera (blanken van de ogen)Zoals geelzucht.

Genetica

Zeldzame genetische aandoeningen kunnen hyperbilirubinemie veroorzaken, ook wel bilirubine metabole stoornis en gele huid genoemd.

Gilbert -syndroom

Gilbert -syndroomwordt veroorzaakt door veranderingen in het UGT1A1 -gen en treft ongeveer 3% tot 7% van de Amerikanen.Het is een aandoening die verhoogde hoeveelheden bilirubine in het bloed veroorzaakt.De verhoogde niveaus van bilirubine in deze toestand zijn meestal mild en leiden niet tot geelzucht.De meeste gevallen worden gediagnosticeerd in de adolescentie en veel mensen met het Gilbert -syndroom vertonen nooit symptomen.Het verhoogde bilirubine -niveau kan optreden in tijden van fysieke stress, zoals vasten of inspannende oefening.

Crigler-Najjar-syndroom

Het Crigler-Najjar-syndroom, ook bekend als erfelijke niet-geconjugeerde hyperbilirubinemie, is veel ernstiger en minder gebruikelijker dan het Gilbert-syndroom.Het wordt veroorzaakt door mutaties in de UGT1A1 Gene en treft minder dan 1 op de 1 miljoen wereldwijd geboren baby's.Dit syndroom wordt gekenmerkt door gevaarlijk hoge niveaus van bilirubine in het bloed.

Het Crigler-Najjar-syndroom is verdeeld in twee soorten.Type 1 is de meest ernstige en kan leiden tot kernicterus, een levensbedreigende aandoening die optreedt wanneer een toxische hoeveelheid bilirubine zich in de hersenen verzamelt.Type 2 is minder ernstig en getroffen personen ontwikkelen minder snel kernicterus.

Neonatale geelzucht en genetische stoornissen

Terwijl de meeste gevallen van pasgeboren geelzucht van korte duur zijn en op zichzelf oplossen, kunnen anderen een serieuzere aandoening aangeven.Een immuunstoornis zoals RH -onverenigbaarheid kan ertoe leiden dat de rode bloedcellen van een baby te snel afbreken.

Genetische aandoeningen die afbraak van rode bloedcellen veroorzaken, omvatten glucose-6-fosfaatdehydrogenase-deficiëntie (G6PD -tekort) Enalfa-thalassemie.Geelzucht kan ook voorkomen bij pasgeborenen mettaaislijmziektevanwege een obstructie van galwegen.

Wat is het Alagille -syndroom?

Cardiovasculair

Hyperbilirubinemie kan ook worden verbonden met hartaandoeningen.Uit een onderzoek uit 2011 bleek dat mensen metaangeboren hartziekte (CHD)had een aanzienlijk hoger risico op het ontwikkelen van galstenen.Dit brengt personen met CHD met een hoger risico op het ontwikkelen van geelzucht als de galstenen in het galwegen worden ingediend en de stroom en eliminatie van bilirubine belemmeren.

Lifestyle -risicofactoren

Alcohol kan leverschade veroorzaken, wat leidt tot hyperbilirubinemie.Geelzucht kan een teken zijn vanpancreatitis, een ontsteking van de alvleesklier.Dit wordt meestal veroorzaakt door galstenen of alcoholgebruik.Alcohol is ook een van de meest voorkomende oorzaken van hepatitis.

Alcoholgebruik kan beïnvloeden hoe ons lichaam zich scheiden en uitscheiden en leiden tot galstenen,Leververvetting, Encirros.Vaste leverziekte wordt gekenmerkt door vetafzettingen op de lever en kan worden veroorzaakt door alcohol of obesitas.Cirrosis verwijst naar littekens op de lever veroorzaakt door chronische schade, die het gevolg kan zijn van chronisch alcoholgebruik.

Overtollige vitamine A

Vitamine A is een in vet oplosbare vitamine die nodig is voor het gezichtsvermogen, de huid, het bot en de immuungezondheid.Het kan echter giftig zijn in hoge doses en leiden tot leverschade.Hoge doses vitamine A kunnen leiden tot ontsteking en littekens van de lever, waardoor het niet kan helpen het lichaam te ontdoen van bilirubine.

De meeste volwassenen hebben ongeveer 1.000 tot 2.000 internationale eenheden (IU) vitamine A per dag nodig.Extreem hoge doses (meer dan 40.000 IE) zijn geassocieerd met leverschade en geelzucht.Het is belangrijk om altijd de labels te lezen op vitamines of supplementen en contact te nemen met uw zorgverlener voordat u een nieuw regime begint.

Wat is vitaminetoxiciteit?

Samenvatting

Gele huid is vaak een teken van een aandoening en veel van de oorzaken kunnen worden omgekeerd met medicatie of behandeling.Bij pasgeborenen is vergeling van de huid vaak tijdelijk en geen reden tot bezorgdheid.Praat met uw zorgverlener over wanneer u voor het eerst schreeuwde in uw huid en ogen om erachter te komen wat de onderliggende aandoening is en een behandelplan dienovereenkomstig te ontwikkelen.

Symptomen en behandeling van geelzucht

Veel Gestelde Vragen

 • Betekent de gele huid dat u leverfalen hebt?

  Gele huid is vaak het gevolg van leverschade die leidt tot een opbouw van bilirubine.Er zijn echter een aantal andere problemen die een vergeling van de huid kunnen veroorzaken, waaronder een geblokkeerd galwegen, genetische aandoeningen of het eten van te veel caroteenrijk voedsel zoals wortelen.

  Kom meer te weten:De anatomie van het galwegen

 • Waarom heb ik gele stukjes huid rond mijn ogen?

  Deze patches kunnen te wijten zijn aan een aandoening die bekend staat als Xanthelasma palpebrarum, wat resulteert in lipidenrijke afzettingen (meestal cholesterol) die op de huid rond de ogen verschijnen.Het is meestal onschadelijk, maar het kan om cosmetische redenen worden verwijderd.

  Kom meer te weten:Wat zijn cholesterolafzettingen?

 • Waarom zijn mijn handen geel?

  Bekend alscarotenemie, vergelen van de handen treedt soms op met diabetes.De bloedsuiker onder controle krijgen kan de aandoening omkeren.

  Kom meer te weten:Symptomen van diabetes type 2

12 bronnen

Verywell Health gebruikt alleen hoogwaardige bronnen, inclusief peer-reviewed studies, om de feiten binnen onze artikelen te ondersteunen.Lees onzeredactioneel procesVoor meer informatie over hoe we feiten en onze inhoud nauwkeurig, betrouwbaar en betrouwbaar houden.

 1. MedlinePlus.Door drugs veroorzaakte leverletsel.

 2. Centrum voor ziektecontrole en Preventie.Geelzucht.

 3. Foto zilveren foto, zweet is r, oi verschilfoto, nwa -shi C.Carotenemie: een casusrapport.CureUs.2019 23 juli; 11 (7): E5218.doi: 10.7759/CureUS.5218

 4. Cleveland Clinic.Gilbert's syndroom.

 5. MedlinePlus.Gilbert -syndroom.

 6. MedlinePlus.Crigler-Najjar-syndroom.

 7. Shiina Y, Toyota T, Kawasa Y, Tate S, Shirai T, Matsuo K, Water Y, Ai T, Garden K.De prevalentie en risicofactoren voor cholelithiasis en asymptomatische galstenen bij volwassenen met aangeboren hartziekte.Int j cardiol.2011 20 oktober; 152 (2): 171-6.doi: 10.1016/j.ijcard.2010.07.011

 8. Roche SP, Kobos R.Geelzucht bij de volwassen patiënt.Ben fam arts.2004 15 januari; 69 (2): 299-304.

 9. LIVERTOX: Klinische en onderzoeksinformatie over door geneesmiddelen geïnduceerde leverletsel [internet].Bethesda (MD): Nationaal Instituut voor diabetes en spijsvertering en nierziekten;2012.Vitamine A.

 10. Logan It, Logan RA.De kleur van de huid: gele ziekten van de huid, nagels en slijmvlies.Klinieken in dermatologie.2019; 37 (5): 580-590.doi: 10.1016/j.clindermatol.2019.07.019

 11. Osaki TH, Osaki MH.Beheer van diffuse xanthelasma palpebrarum met behulp van trichloorazijnzuurtoepassing om laesies te verminderen gevolgd door chirurgische excisie.Esthetische chirurgie tijdschrift.2019; 39 (1): NP6-NP8.doi: 10.1093 / asj / sjy268

 12. Julka S, Jamdagni N, Verma S, Goyal R.Gele palmen en zolen: een zeldzame huidmanifestatie bij diabetes mellitus.Indian J Endocr Metab.2013; 17 (7): 299.doi: 10.4103%2F2230-8210.119625

Aanvullend lezen

 • Geelzucht veroorzaakt: MedlinePlus Medical Encyclopedia.MedlinePlus.https://medlineplus.gov/ency/article/007491.htm.

 • Volwassen geelzucht: Symptomen, oorzaken, diagnose, behandeling en preventie.Cleveland Clinic.https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15367-adulthawlice.

 • Joseph A, Samant H.Geelzucht.STATPEARLS [Internet].https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/nbk544252/.

 • McArdle PF, Whitcomb BW, Tanner K, Mitchell BD, Shuldiner AR, Parsa A.Associatie tussen bilirubine en risicofactoren van hart- en vaatziekten: Mendeliaanse randomisatie gebruiken om causale gevolgtrekking te beoordelen.BMC cardiovasculaire aandoeningen.https://bmccardiovascdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2261-12-16.

Wat zijn de oorzaken van de gele huid? (2)

DoorCarrie Madormo, RN, MPH
Carrie Madormo, RN, MPH, is een gezondheidsschrijver met meer dan een decennium ervaring als een geregistreerde verpleegkundige.Ze heeft in verschillende instellingen geoefend, waaronder kindergeneeskunde, oncologie, chronische pijn en volksgezondheid.

Zie ons redactionele proces

Ontmoet onze medische expert board

Heeft deze pagina je geholpen?

Bedankt voor je feedback!

Wat is uw feedback?

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dr. Pierre Goyette

Last Updated: 05/11/2023

Views: 5645

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dr. Pierre Goyette

Birthday: 1998-01-29

Address: Apt. 611 3357 Yong Plain, West Audra, IL 70053

Phone: +5819954278378

Job: Construction Director

Hobby: Embroidery, Creative writing, Shopping, Driving, Stand-up comedy, Coffee roasting, Scrapbooking

Introduction: My name is Dr. Pierre Goyette, I am a enchanting, powerful, jolly, rich, graceful, colorful, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.