Tinnitus - Diagnose en behandeling (2023)

Diagnose

Uw arts zal u meestal alleen op basis van uw symptomen diagnosticeren met tinnitus. Maar om uw symptomen te behandelen, zal uw arts ook proberen vast te stellen of uw tinnitus wordt veroorzaakt door een andere, onderliggende aandoening. Soms is er geen oorzaak te vinden.

Om de oorzaak van uw tinnitus te helpen vaststellen, zal uw arts u waarschijnlijk naar uw medische geschiedenis vragen en uw oren, hoofd en nek onderzoeken. Veelvoorkomende tests zijn onder meer:

 • Gehoor (audiologisch) onderzoek.Tijdens de test zit u in een geluiddichte kamer met een oortelefoon die specifieke geluiden naar één oor tegelijk stuurt. U geeft aan wanneer u het geluid kunt horen en uw resultaten worden vergeleken met resultaten die als normaal worden beschouwd voor uw leeftijd. Dit kan mogelijke oorzaken van tinnitus helpen uitsluiten of identificeren.
 • Beweging.Uw arts kan u vragen uw ogen te bewegen, uw kaken op elkaar te klemmen of uw nek, armen en benen te bewegen. Als uw tinnitus verandert of verergert, kan dit helpen bij het identificeren van een onderliggende aandoening die moet worden behandeld.
 • Beeldvormingstests.Afhankelijk van de vermoedelijke oorzaak van uw tinnitus, heeft u mogelijk beeldvormingstests nodig, zoalsCTofMRIscant.
 • Laboratorium testen.Uw arts kan bloed afnemen om te controleren op bloedarmoede, schildklierproblemen, hartaandoeningen of vitaminetekorten.

Doe uw best om voor uw arts te beschrijven wat voor soort tinnitusgeluiden u hoort. De geluiden die u hoort, kunnen uw arts helpen een mogelijke onderliggende oorzaak te identificeren.

 • Klikken.Dit soort geluid suggereert dat spiersamentrekkingen in en rond uw oor de oorzaak kunnen zijn van uw tinnitus.
 • Pulserend, haastend of neuriënd.Deze geluiden worden meestal veroorzaakt door bloedvaten (vasculaire oorzaken), zoals hoge bloeddruk, en u kunt ze opmerken wanneer u traint of van houding verandert, zoals wanneer u gaat liggen of opstaan.
 • Lage tonen rinkelen.Dit type geluid kan wijzen op verstoppingen van de gehoorgang, de ziekte van Menière of stijve botten in het binnenoor (otosclerose).
 • Hoge tonen rinkelen.Dit is het meest gehoorde tinnitusgeluid. Mogelijke oorzaken zijn blootstelling aan hard geluid, gehoorverlies of medicijnen. Akoestisch neuroom kan een continu hoog piepgeluid in één oor veroorzaken.

Meer informatie

 • CT-scan
 • MRI

Behandeling

De behandeling van tinnitus hangt af van het feit of uw tinnitus wordt veroorzaakt door een onderliggende gezondheidstoestand. Als dat het geval is, kan uw arts uw symptomen mogelijk verminderen door de onderliggende oorzaak te behandelen. Voorbeelden zijn onder meer:

 • Oorsmeer verwijderen.Het verwijderen van een verstopping van oorsmeer kan de symptomen van tinnitus verminderen.
 • Behandeling van een aandoening aan bloedvaten.Onderliggende bloedvataandoeningen kunnen medicatie, een operatie of een andere behandeling vereisen om het probleem aan te pakken.
 • Gehoorapparaten.Als uw tinnitus wordt veroorzaakt door lawaai-geïnduceerd of leeftijdsgerelateerd gehoorverlies, kan het gebruik van hoortoestellen uw symptomen helpen verbeteren.
 • Uw medicatie wijzigen.Als een medicijn dat u gebruikt de oorzaak van tinnitus lijkt te zijn, kan uw arts aanbevelen om het medicijn te stoppen of te verminderen, of om over te schakelen op een ander medicijn.

Geluidsonderdrukking

Vaak is tinnitus niet te genezen. Maar er zijn behandelingen die ervoor kunnen zorgen dat uw symptomen minder opvallen. Uw arts kan u aanraden een elektronisch apparaat te gebruiken om de ruis te onderdrukken. Apparaten zijn onder meer:

 • Witte ruismachines.Deze apparaten, die een geluid produceren dat lijkt op ruis, of omgevingsgeluiden zoals vallende regen of oceaangolven, zijn vaak een effectieve behandeling voor tinnitus. Misschien wil je een witte ruismachine met kussenluidsprekers proberen om je te helpen slapen. Ventilatoren, luchtbevochtigers, luchtontvochtigers en airconditioners in de slaapkamer produceren ook witte ruis en kunnen ervoor zorgen dat tinnitus 's nachts minder opvalt.
 • Apparaten maskeren.In het oor gedragen en vergelijkbaar met hoortoestellen, produceren deze apparaten een continue, laag niveau witte ruis die tinnitussymptomen onderdrukt.

advisering

Gedragsbehandelingsopties zijn bedoeld om u te helpen leven met tinnitus door u te helpen de manier waarop u denkt en voelt over uw symptomen te veranderen. Na verloop van tijd heb je misschien minder last van je tinnitus. Begeleidingsmogelijkheden zijn onder andere:

 • Tinnitus omscholingstherapie (TRT). TRTis een geïndividualiseerd programma dat gewoonlijk wordt toegediend door een audioloog of in een tinnitusbehandelcentrum.TRTcombineert geluidsmaskering en begeleiding van een getrainde professional. Doorgaans draagt ​​u een apparaat in uw oor dat uw tinnitussymptomen helpt maskeren, terwijl u ook directief advies krijgt. Na een tijdje,TRTkan u helpen tinnitus minder op te merken en minder last te hebben van uw symptomen.
 • Cognitieve gedragstherapie (CGT) of andere vormen van counseling.Een erkende professional in de geestelijke gezondheidszorg of psycholoog kan u helpen coping-technieken te leren om tinnitussymptomen minder hinderlijk te maken. Counseling kan ook helpen bij andere problemen die vaak verband houden met tinnitus, waaronder angst en depressie. Veel professionals in de geestelijke gezondheidszorg bieden dit aanCBTvoor tinnitus in individuele of groepssessies, enCBTprogramma's zijn ook online beschikbaar.

Medicijnen

Medicijnen kunnen tinnitus niet genezen, maar in sommige gevallen kunnen ze de ernst van symptomen of complicaties helpen verminderen. Om uw symptomen te helpen verlichten, kan uw arts medicijnen voorschrijven om een ​​onderliggende aandoening te behandelen of om de angst en depressie te helpen behandelen die vaak gepaard gaan met tinnitus.

Potentiële toekomstige behandelingen

Onderzoekers onderzoeken of magnetische of elektrische stimulatie van de hersenen symptomen van tinnitus kan verlichten. Voorbeelden hiervan zijn transcraniële magnetische stimulatie (TMS) en diepe hersenstimulatie.

Een afspraak aanvragen

Van Mayo Clinic naar je inbox

Meld u gratis aan en blijf op de hoogte van onderzoeksresultaten, gezondheidstips, actuele gezondheidsonderwerpen en expertise op het gebied van gezondheid.Klik hier voor een e-mailvoorbeeld.

Om u de meest relevante en nuttige informatie te geven en te begrijpen welke informatie nuttig is, kunnen we uw e-mail- en websitegebruiksinformatie combineren met andere informatie die we over u hebben. Als u een Mayo Clinic-patiënt bent, kan dit beschermde gezondheidsinformatie omvatten. Als we deze informatie combineren met uw beschermde gezondheidsinformatie, zullen we al die informatie behandelen als beschermde gezondheidsinformatie en zullen we die informatie alleen gebruiken of vrijgeven zoals uiteengezet in onze kennisgeving van privacypraktijken. U kunt zich op elk moment afmelden voor e-mailcommunicatie door op de afmeldlink in de e-mail te klikken.

Levensstijl en huismiddeltjes

Vaak is tinnitus niet te behandelen. Sommige mensen raken er echter aan gewend en merken er minder van dan in het begin. Voor veel mensen zorgen bepaalde aanpassingen ervoor dat de klachten minder hinderlijk worden. Deze tips kunnen helpen:

 • Gebruik gehoorbescherming.Na verloop van tijd kan blootstelling aan harde geluiden de zenuwen in de oren beschadigen, waardoor gehoorverlies en tinnitus kunnen ontstaan. Om te voorkomen dat uw tinnitus erger wordt, moet u stappen ondernemen om uw gehoor te beschermen. Als u kettingzagen gebruikt, muzikant bent, in een industrie werkt die luidruchtige machines gebruikt of vuurwapens gebruikt (vooral pistolen of jachtgeweren), draag dan altijd over-het-oor gehoorbescherming.
 • Zet het geluid zachter.Luisteren naar muziek op een zeer hoog volume via een hoofdtelefoon kan bijdragen aan gehoorverlies en tinnitus.
 • Gebruik witte ruis.Als tinnitus vooral merkbaar is in stille omgevingen, probeer dan een machine met witte ruis om het geluid van tinnitus te maskeren. Als je geen machine met witte ruis hebt, kan een ventilator, zachte muziek of radioruis met een laag volume ook helpen.
 • Beperk alcohol, cafeïne en nicotine.Deze stoffen kunnen, vooral bij overmatig gebruik, de doorbloeding beïnvloeden en bijdragen aan tinnitus.

Alternatief medicijn

Er is weinig bewijs dat alternatieve geneeswijzen werken voor tinnitus. Sommige alternatieve therapieën die voor tinnitus zijn geprobeerd, zijn onder meer:

 • Acupunctuur
 • Ginkgo biloba
 • Melatonine
 • Zink supplementen

Omgaan en ondersteunen

Naast eventuele behandelingsopties die door uw arts worden aangeboden, volgen hier enkele suggesties om u te helpen omgaan met tinnitus:

 • Steungroepen.Het kan nuttig zijn om uw ervaring te delen met anderen die tinnitus hebben. Er zijn tinnitusgroepen die elkaar persoonlijk ontmoeten, evenals internetfora. Om er zeker van te zijn dat de informatie die u in de groep krijgt juist is, kunt u het beste een groep kiezen die wordt begeleid door een arts, audioloog of andere gekwalificeerde gezondheidswerker.
 • Onderwijs.Het kan helpen om zoveel mogelijk te leren over tinnitus en manieren om de symptomen te verlichten. En alleen al het beter begrijpen van tinnitus maakt het voor sommige mensen minder hinderlijk.
 • Stress management.Stress kan tinnitus verergeren. Stressbeheersing, of het nu gaat om ontspanningstherapie, biofeedback of lichaamsbeweging, kan enige verlichting bieden.

Voorbereiding van uw afspraak

Wees voorbereid om uw arts te vertellen over:

 • Uw tekenen en symptomen
 • Uw medische geschiedenis, inclusief eventuele andere gezondheidsproblemen die u heeft, zoals gehoorverlies, hoge bloeddruk of verstopte slagaders (atherosclerose)
 • Alle medicijnen die u gebruikt, inclusief kruidengeneesmiddelen

Wat u van uw arts kunt verwachten

Uw arts zal u waarschijnlijk een aantal vragen stellen, waaronder:

 • Wanneer begon u symptomen te ervaren?
 • Hoe klinkt het geluid dat je hoort?
 • Hoor je het in één of beide oren?
 • Is het geluid dat je hoort constant, of komt en gaat het?
 • Hoe hard is het geluid?
 • Hoeveel last heb je van het geluid?
 • Wat lijkt uw symptomen te verbeteren?
 • Wat lijkt uw symptomen te verergeren?
 • Bent u blootgesteld aan harde geluiden?
 • Heeft u een ooraandoening of hoofdletsel gehad?

Nadat u bent gediagnosticeerd met tinnitus, moet u mogelijk een keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) raadplegen. Mogelijk moet u ook samenwerken met een hoorspecialist (audioloog).

Door Mayo Clinic-personeel

30 november 2022

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Margart Wisoky

Last Updated: 09/12/2023

Views: 5821

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Margart Wisoky

Birthday: 1993-05-13

Address: 2113 Abernathy Knoll, New Tamerafurt, CT 66893-2169

Phone: +25815234346805

Job: Central Developer

Hobby: Machining, Pottery, Rafting, Cosplaying, Jogging, Taekwondo, Scouting

Introduction: My name is Margart Wisoky, I am a gorgeous, shiny, successful, beautiful, adventurous, excited, pleasant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.