Meerkleurige kleurstoffen aanbrengen op gepolijst beton (2023)

Het beitsen of verven van gepolijste betonnen vloeren is zeker geen nieuw concept. Maar naarmate technologieën zijn geëvolueerd, zijn ook de beperkingen waarmee u kleur kunt toepassen, geëvolueerd.

“Nog niet zo lang geleden was daar geen optie voorkleur je betonveilig, maar nu kun je zoveel doen met kleurstoffen. En het is niet zomaar een vloer in één kleur spuiten; mensen zeggen: 'Laten we verschillende kleuren gebruiken en een mooi ontwerp maken'', zegt Greg Cabot, digital marketing manager voorAmerikaans,een fabrikant van architectonische betonproducten.

“Als je ontwerpers erbij betrekt, kun je een echt uitzonderlijke en unieke afwerking krijgen. Je kunt bedenken wat je wilt', voegt hij eraan toe.

TexasBomanietis zo'n aannemer die gespecialiseerd is in deze unieke soorten gepolijste vloeren. Bij een recent basisschoolproject van $ 16,8 miljoen werd de aannemer gevraagd om vier verschillende kleuren verf aan te brengen op gangen en klaslokalen van 52.000 vierkante meter. Het project dat in het voorjaar van 2019 werd voltooid, nam drie maanden in beslag.

Projectspecificaties

Maat:52.000 vierkante meter

Finish:Niveau 1 400-grit, met een blootstelling van klasse A zonder aggregaat

Algemene aannemer:Wolk constructie

Schoolambtenaren van de Charter Oak Elementary School in Belton, Texas, die in de herfst van 2019 wordt geopend, kozen gepolijste betonnen vloeren vanwege hun gemakkelijke onderhoud en aangename uiterlijk.

"We boden oorspronkelijk de gangen aan, maar ze vonden de mockup zo leuk dat ze de klaslokalen toevoegden", zegt Tyler Balch, vice-president en directeur van Texas Bomanite.Meerkleurige kleurstoffen aanbrengen op gepolijst beton (1)TexasBomaniet

Over dit project, TexasBomanietzorgde voor een mockup van 100 vierkante meter met een paar kleuren die de architect zei dat ze graag zouden zien. Nadat die kleurstoffen in de mockup waren geïnstalleerd, koos de architect de uiteindelijke kleuren.

De aannemer heeft gekozenAmerikaanskleurstoffen op basis van oplosmiddelen voor de vloeren, waaronder de 3D HS Densifier en 3D SP Stain Protector van de fabrikant als beschermlaag of sealer bovenop.

Er zijn vele kleuren en fabrikanten vankleurstoffen en vlekkenkiezen uit. Op zuur gebaseerde vlekken bestaan ​​al langer dan kleurstoffen, maar hun populariteit neemt af vanwege hun onvoorspelbaarheid. Vlekken werken door chemisch te reageren met het beton en kunnen een ietwat onvoorspelbare kleur creëren.

"Sommige mensen houden nog steeds van de zuurvlek-look, maar de industrie heeft zich de afgelopen 10 jaar echt op kleurstoffen gericht", zegt Cabot. "Een vlek heeft een kleur waarvan hij denkt dat hij die zal zijn, en hij reageert met het beton zelf, dus vaak kan hij onvoorspelbaar zijn.Amerikaansoorspronkelijk de uitvinder van de kleurstof. We wilden iets waarvan we de kleur zouden weten voordat het naar beneden ging.

Amerikaansheeft een actieve rol gespeeld bij het populair maken van kleurstoffen met de introductie van op oplosmiddel gebaseerde betondoordringende kleurstoffen in 2005. Kleurstoffen zijn op waterbasis of op basis van oplosmiddelen en werken door het betonoppervlak te penetreren. Kleurstoffen op waterbasis produceren meestal zachtere kleuren, terwijl producten op basis van oplosmiddelen levendigere kleuren bieden en de neiging hebben om beter door te dringen, zodat kleurstoffen kunnen worden gebruikt in moeilijk doordringbare vloeren en zelfs later in het polijstproces kunnen worden aangebracht.

“Kleurstoffen zijn beter dan vlekken omdat we niet wachten op een chemische reactie. Een kleurstof is een kleurstof; het is een voorspelbare kleur. Als we je leisteenblauw geven, wordt het een variant van leisteenblauw op basis van het canvas of beton waarop je het aanbrengt. Je zult een milde variatie zien doordat sommige mensen meer grijs beton hebben en sommige mensen meer bruin beton, "voegt Cabot toe.

Kleurstoffen maken ook meerdere kleurveranderingen mogelijk, zoals die zijn ontworpen op de Charter Oak Elementary School. Deze kleurveranderingen brachten echter verschillende uitdagingen met zich mee, die TexasBomanietaangepakt met decoratieve zaagsnedes en een één-kleur-per-tijd toepassingsbenadering.

"Er waren veel verschillende kleurveranderingen bij dit project, en het is anders om een ​​project met zoveel te zien", zegt Balch.

Decoratieve zaagbezuinigingen

Hoe meer kleurwisselingen, hoe meer banden en insnijdingen er nodig zijn om een ​​strakke lijn te creëren. Dit project omvatte ongeveer 3.000 tot 4.000 lineaire voet aan decoratieve zaagsneden, waarvan de meeste onder een hoek, golvend en cirkelvormig waren.Meerkleurige kleurstoffen aanbrengen op gepolijst beton (2)Ongeveer 3.000 tot 4.000 lineaire voet decoratieve zaagsneden hielpen de aannemer om te voorkomen dat de kleurveranderingen uitvloeiden.TexasBomaniet

Decoratieve zaagsneden 1/8 inch. breed bij 1/8 inch. diep werden gemaakt tussen elke kleurovergang om te voorkomen dat de kleuren doorbloeden. Alle gecontroleerde voegen of scheuren die ontstonden, werden opgevuld met polyurea voegvuller.

Terwijl Balch opmerkt dat niet elke aannemer gelooft in decoratieve zaagsneden, TexasBomanietgelooft dat ze een groot verschil maken.

“Als je deze regels gewoon afplakt en gewoon op de dobbelsteen schiet, krijg je soms bloedingen. Je krijgt geen mooie scherpe lijn. Het is een beetje zoals verf: als je niet afplakt en ervoor zorgt dat je een mooie scherpe tape-lijn hebt, kun je bloeden, 'legt hij uit.

Kleurstof toepassing

Voordat de kleur wordt aangebracht, is de eerste stap het verdichten van de vloer. De eerste sneden die bij het polijsten worden gemaakt, openen de poriën van de platen, legt Balch uit. De verdichter wordt gebruikt om die gaten te vullen, zodat de plaat correct zal polijsten.

In gepolijst beton zijn er vier niveaus van aggregaatblootstelling: klasse A, B, C en D. Klasse A is een crèmekleurige afwerking waarbij u eenvoudig de dop polijst, en klasse B wordt een zout- en peperaggregaatblootstelling genoemd. Bij een klasse B-afwerking moet u de dop van het beton afsnijden om het fijne zand en kleine aggregaten van het beton bloot te leggen. Klasse C en D leggen de rots en het aggregaat in het beton bloot.

De eigenaar vroeg voor dit project een totale blootstelling van klasse A, wat betekent dat de plaat eenvoudigweg werd verdicht zoals hij is. Bij een geaggregeerde blootstelling van klasse B, C of D zouden eerst bodemsneden nodig zijn om tot de gewenste totale blootstelling te komen, waarna de bodem zou worden verdicht.

Naast het vullen van de poriën van de plaat, is verdichter ook een essentiële beschermende maatregel.

"De verdichter is een van de, zo niet het belangrijkste, dingen die je met de vloer doet", voegt Cabot toe. “Omdat het beton als een spons is die elk moment vocht absorbeert of erop morst, helpen deze producten om dit soort opdringerige materialen te weerstaan. Doordat de verdichter de poriënstructuur strakker maakt, kan er niet zoveel vocht worden opgenomen.”

Nadat de verdichter is aangebracht, is de volgende stap het laten lopen van een diamantslijpmachine met resibond over het beton, wat de vloer polijst en aanscherpt en de glans geeft. Balch zegt dat ze bij dit project begonnen met een 100-korrelige harspolijstpad, overgingen op een 200-korrelige, de kleurstof aanbrachten, vervolgens een 400-korrelige hars gebruikten, de beschermer aanbrachten en eindigden met het lakken van de vloeren.

“Het is een vrij kort proces omdat ze een Klasse A 400-grit afwerking wilden. Er zijn slechts ongeveer 4-5 stappen, terwijl er normaal gesproken 9-10 stappen kunnen zijn, "zegt Balch.

Voor zover eigenlijkaanbrengen van de kleurstof, TexelBomanietneemt ook daar een bijzondere aanpak. De aannemer schoot de kleurstof kleur voor kleur om de kleurovergangen zo goed mogelijk aan te kunnen. Ze plakten een kleurgebied af, brachten de kleurstof aan, lieten het drogen (wat meestal ongeveer 30-40 minuten duurt) en gingen verder met de volgende kleur.

"Het is veel afplakken, maar we fotografeerden slechts één kleur tegelijk om er zeker van te zijn dat alles correct werd afgeplakt en dat de kleurstof gelijkmatig werd aangebracht", legt Balch uit.

De crew gebruikt ook een methode met twee applicaties om ervoor te zorgen dat de kleur perfect is en om te profiteren van de juiste kans.

"Als je kleurstoffen aanbrengt, moet je ervoor zorgen dat je ze op het juiste moment aanbrengt en dat je ze correct aanbrengt. Er is een venster waarin je kleurstoffen aanbrengt', legt Balch uit.Meerkleurige kleurstoffen aanbrengen op gepolijst beton (3)Onvolkomenheden in de plaat waren een uitdaging, maar niet onverwacht met een klasse A-blootstelling zonder aggregaat, die gewoon het beton polijst zoals het is.TexasBomaniet

Sommige aannemers brengen kleurstoffen aan na het polijsten van het beton met een resibond diamantslijper met behulp van een 100-korrelige harspolijstpad, sommige na 200-korrelige en andere doen het na 400-korrelige harsen.

"Het ding met kleurstoffen is dat je de kleurstof niet te vroeg kunt aanbrengen. Omdat de poriën van de platen nog steeds open zijn, zal de kleurstof intrekken en wanneer je je volgende stap met diamanten uitvoert, zal het een deel van de kleurstof eruit snijden. Maar aan de achterkant kun je het niet te laat aanbrengen, want dan heb je de poriën van de plaat al gesloten en al die kleurstof gaat bovenop het beton zitten en niet intrekken, "merkt op Balch.

Hij voegt eraan toe dat TexasBomanietkiest ervoor om de kleurstof aan te brengen na harsen met korrel 200 en vervolgens opnieuw na harsen met korrel 400 om dekking te garanderen.

"We doen twee verflagen om ervoor te zorgen dat de kleurstof goed is en doordrenkt met het beton, en je hebt een goede, schone, scherpe applicatie over het hele ding en geen kale plekken die geen kleurstof hebben opgenomen", zegt hij.

De laatste stap in het verfproces is het aanbrengen van een vlekbeschermingsmiddel zoals een beschermer of sealer. De beschermkap wordt aangebracht en vervolgens opgewarmd met een snelle propaanvernis.

"Het toevoegen van de afscherming als opofferingsbarrière over de bovenkant dient om het beton langer te beschermen en het na verloop van tijd duurzamer te maken", legt Cabot uit.

Verwachtingen managen

Naast de vele kleuren en unieke zaagsnedes, was de Klasse A-afwerking van het project een andere uitdaging, aangezien het contract onvermijdelijke onvolkomenheden in de plaat moest verwerken.

Bij dit project wilde de eigenaar een Level 1 400-grit finish, met een Class A no-aggregate exposure, wat volgens Balch betekent "je bent gewoon aan het polijsten wat er is."

Hierdoor moest de bemanning onvolkomenheden wegwerken, zoals klappersporen van de afwerkingsbladen van de betonaannemer.

"Als je dit soort poetsmiddelen aanbrengt, moet je de verwachtingen bepalen van wat ze mogelijk zouden kunnen zien. Een goede pre-constructievergadering waarin de Klasse A wordt uitgelegd en een mockup van een goede Klasse A-afwerking wordt getoond, kan de verwachtingen waarmaken waar ze moeten zijn, "zegt Balch.

Er waren ook een paar hoge en lage plekken die met een klasse B-afwerking (meestal de meest populaire afwerking) hadden kunnen worden uitgesneden om een ​​gladde plaat te krijgen. Hoewel het kiezen van een klasse A-afwerking kan gaan over het budget, merkt Balch op dat sommige architecten gewoon graag beweging in het beton zien.

"Als je een Klasse A doet, krijg je een paar golven in de vloer, wat ervoor zorgt dat de eigenaar en de architect precies weten wat ze kunnen verwachten", voegt Balch toe.

Balch benadrukt verder het belang van de pre-constructievergadering en mockup om ervoor te zorgen dat alle partijen op dezelfde pagina staan.

"We houden altijd van een pre-constructievergadering met de hoofdaannemer en de betonaannemer om hen te laten weten dat dit beton zichtbaar zal worden, zodat ze weten dat ze deze vloer een echt goede afwerking moeten geven. ' concludeert hij.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Moshe Kshlerin

Last Updated: 13/10/2023

Views: 6096

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Moshe Kshlerin

Birthday: 1994-01-25

Address: Suite 609 315 Lupita Unions, Ronnieburgh, MI 62697

Phone: +2424755286529

Job: District Education Designer

Hobby: Yoga, Gunsmithing, Singing, 3D printing, Nordic skating, Soapmaking, Juggling

Introduction: My name is Moshe Kshlerin, I am a gleaming, attractive, outstanding, pleasant, delightful, outstanding, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.