Getest: 2022 Honda Civic Hatchback brengt Stick-Shift-plezier (2023)

De Honda Civic hatchback, nieuw vanaf 2022, begrijpen is een eenvoudig proces in drie stappen. Stap één: onthoud dat de Accord - met name de 2,0-liter Sport-versie met turbocompressor die we al jaren loven - een nuchtere combinatie is van bruikbaarheid en finesse voor onderweg. Stap twee: Bedenk dat het nieuweBurgerlijke sedaneerder dit jaar geïntroduceerd, is zo volwassen, verfijnd en bedreven dat we het per ongeluk de Accord bleven noemenonze recente vergelijkingstest voor kleine sedans- die het handig won. Stap drie: Stel je nu een Civic hatchback voor die zo veel op de Civic sedan lijkt dat het moeilijk is om de twee uit elkaar te houden, zelfs als ze naast elkaar geparkeerd staan. Dat is alles wat er is voor je huiswerkopdracht.

Inderdaad, de vorige Civic-hatchback was stevig, flamboyant gespannen en versierd met genoeg gekke nep-luchtinlaten en -uitlaten dat zijn uiterlijk grensde aan een karikatuur uit het jet-tijdperk. De nieuwe hatchback weerspiegelt echter de ingetogen, vloeiende lijnen van de nieuwste Civic-sedan tot aan de elegante welving van het dak. Het hatchback-model is slechts 1,1 inch in lengte gegroeid ten opzichte van de vorige versie, maar ziet er van buiten veel groter uit, vrijwel net zo lang als zijn knappe broer of zus, ook al is hij 5,0 inch korter. Beenruimte op de achterbank voelt subjectief net zo genereus aan als nu in de sedan; de beenruimte achterin van de oude hatchback leek aanzienlijk krapper. Een deel van dat voordeel op de achterbank is te danken aan de 1,4-inch langere wielbasis van de nieuwe auto - de Civic sedan en hatchback rollen weer op identieke wielbases - waardoor de cabine veel meer wordt uitgerekt.

Bekijk foto's

HOOGTEPUNTEN: Stick met zes versnellingen, enorme laadruimte, ziet er net zo knap uit als de Civic-sedan.

Hoewel de passagiersruimte vrijwel identiek is tussen de nieuwe Civic sedan en hatchback, lijdt het geen twijfel welke de grotere Costco-run mogelijk maakt. De kofferbak van de sedan biedt plaats aan 14 kubieke voet aan vers gekochte goederen, maar de hatchback kan 25 kubieke voet achter de neerklapbare achterbank vervoeren. Het vervoeren van vracht is echter niet het enige waardoor de hatchback opvalt in het Civic-assortiment. Hij biedt ook een handgeschakelde versnellingsbak, net als bij de vorige generatie. De sedan niet.

Twee van de vier hatchback-modellen, de Sport uit het middensegment en onze Sport Touring-testauto met topspecificaties, kunnen kosteloos worden uitgerust met de handgeschakelde versie. De basis LX en de EX-L zijn alleen verkrijgbaar met Honda's continu variabele automatische transmissie (CVT). De Sport van $ 25.115 zou onze keuze zijn voor de beste balans tussen prijs en stick-shift-plezier, maar hij wordt alleen geleverd met de basis 158 pk sterke 2,0-liter inline-vier. De beladen Sport Touring wordt aangedreven door de krachtiger, 180 pk sterke 1,5-liter viercilinder, verreweg de levendiger combinatie, maar tegen een basisprijs van $ 30.415 komt de sticker dichterbij die van de fantastische 252 pk sterke 2,0-liter turbo Accord Sport, dat in 2021 voor $ 33.125 ging (prijzen zijn nog niet bekend voor de Accord-lijn van 2022). Aan de andere kant is de Accord niet meer leverbaar met een handgeschakelde versnellingsbak.

LOWS: Audiosysteem mist een afstemknop, turbomotor niet beschikbaar op het Sport-model, prijs dringt aan op Accord Sport.

Onze Sonic Grey Civic Sport Touring-testauto straalde een sportieve sfeer uit dankzij de standaard verduisterde bekleding en knappe 235/40R-18 Continental ContiProContact-banden voor alle seizoenen op prachtige 10-spaaks wielen. De handgeschakelde zesversnellingsbak maakt de Sport Touring zeker aantrekkelijker. De koppeling is moeiteloos en de schakelactie is goed - niet zo goed geolied als in Honda's beste handgeschakelde versnellingsbakken, maar nauwkeurig en gebruiksvriendelijk. De motor spint zachtjes, zelfs als hij hard wordt gewerkt, en hij stuwde de stick-shift hatchback naar 100 km/u in 7,3 seconden en door de kwartmijl in 15,5 seconden met 91 mph. Dat is geen echt voordeel ten opzichte van de CVT, waarwe registreerden een 7,2 seconden nul-naar-60-mph sprint en een 15,6 seconden kwartaal in een Civic Sport Touring sedan, maar de handleiding is zeker leuker. Onze handmatig uitgeruste testauto had minder dan 400 mijl op de teller en met nog een paar inrijmijlen verwachten we dat er meer afstand tussen de twee zal zijn.

Bekijk foto's

Schakelhendel of niet, de Sport Touring, net als zijn zusterschip Civic sedan, deed ons meer denken aan 'kleine Accord' dan aan 'sportsedan'. Het rijgedrag van de hatchback is soepel en de wegligging veilig, hoewel hij verrassend evenwicht vertoont wanneer hij agressief wordt geduwd op een bochtige tweebaans. We noteerden een indrukwekkende 0,90 g grip in de bochten op onze skidpad, wat gemakkelijk hoger zou zijn geweest als de stabiliteitscontrole niet had ingegrepen. Dit is een auto die niet op zijn knieën valt als hij wordt ingedrukt, en dat is precies wat we zeggen van de Accord Sport.

Het interieur van de Civic Sport Touring oogt en voelt ook Accord-achtig aan; het is even goed ingericht en conservatief qua ontwerp. De standaard lederen stoelen zijn comfortabel en de materialen in de cabine zien er goed uit, met veel zacht beklede oppervlakken en weinig harde plastic bekleding. We houden vooral van de aanraking van de ontwerper die duidelijk zichtbaar is in het ingewikkelde metalen honingraatpaneel dat zich uitstrekt over het dashboard en de ventilatieopeningen verbergt.

Bekijk foto's

De Sport Touring-uitvoering biedt ook het soort luxe uitrusting dat de afgelopen jaren gebruikelijk is geworden in het segment van kleine auto's. Functies zijn onder meer een Bose premium audiosysteem, een 9,0-inch touchscreen met navigatie, een 10,2-inch digitaal instrumentenpaneel, Apple CarPlay en Android Auto-mogelijkheden, dubbele USB-poorten van 2,5 ampère achter, een schuifdak, klimaatregeling met twee zones, elektrisch verstelbare stoelen , draadloos opladen van telefoons en nog veel meer. Honda's lane-keeping en active cruise control-systemen zijn standaard op alle hatchbacks.

De hatchback-line-up begint bij $ 23.915, $ 1000 meer dan de sedan. Die relatief kleine prijsstijging ten opzichte van de sedan brengt een keuze met zich mee voor Civic-kopers. De hatchback ziet er vrijwel hetzelfde uit als de knappe sedan. Hij is net zo ruim, hij is even comfortabel, hij voelt even solide aan en hij rijdt net zo goed. Bovendien biedt hij zowel een handgeschakelde versnellingsbak als een bijna-SUV-laadvermogen. Met geen van beide modellen kun je fout gaan, maar als fans van doe-het-zelf schakelen weten we welke we zouden nemen.

Specificaties

Specificaties

2022 Honda Civic Sport Touring Hatchback
Type voertuig: voorin geplaatste motor, voorwielaandrijving, 5 passagiers, 4-deurs hatchback

PRIJS
Basis/zoals getest: $ 30.415/$ 30.810
Opties: Sonic Grey-verf, $ 395

MOTOR
turbocharged DOHC 16 kleppen inline-4, aluminium blok en kop, directe brandstofinjectie
Verplaatsing: 91 inch3, 1498cm3
Vermogen: 180 pk @ 6000 tpm
Koppel: 177 lb-ft @ 1700 tpm

OVERDRAGEN
Handgeschakelde 6-versnellingsbak

CHASSIS
Ophanging, voor/achter: veerpoten/multilink
Remmen, voor/achter: 11,1 inch geventileerde schijf/10,2 inch schijf
Banden: Continental ContiProContact
235/40R-18 91W M+S

DIMENSIES
Wielbasis: 107,7 inch
Lengte: 179,0 inch
Breedte: 70,9 inch
Hoogte: 55,7 inch
Passagiersvolume: 96 ft3
Vrachtvolume: 25 ft3
Leeggewicht: 3024 lb

CDTEST RESULTATEN
100 km/u: 7,3 sec
1/4 mijl: 15,5 sec @ 91 mph
100 mph: 19,0 sec
120 mph: 30,9 sec
Bovenstaande resultaten weglaten1-ft uitrolvan 0,4 sec.
Rollende start, 5-60 mph: 8,3 sec
Topversnelling, 30-50 mph: 12,1 sec
Topversnelling, 50-70 mph: 9,4 sec
Top snelheid (CDoosten): 130 mph
Remmen, 70-0 mph: 173 ft

CDBRANDSTOF ECONOMIE
Waargenomen: 32 mpg

EPA BRANDSTOFVERBRUIK
Gecombineerd/stad/snelweg: 31/28/37 mpg

C/D-TESTEN UITGELEGD

Getest: 2022 Honda Civic Hatchback brengt Stick-Shift-plezier (5)

Rijke Ceppos

Directeur, kopersgids

Rich Ceppos heeft auto's en autotechnologie geëvalueerd tijdens een carrière van 10 jaar bij General Motors, twee stints bijAuto en bestuurderin totaal 19 jaar en duizenden gereden kilometers in raceauto's. Hij zat op de muziekschool toen hij zich realiseerde wat hij echt wilde doen in het leven en op de een of andere manier is het gelukt. Tussen zijn tweeCDpostings hij diende als hoofdredacteur vanAuto tijdschrift; was executive vice president bij Campbell Marketing & Communications; werkte in het productontwikkelingsgebied van GM; en werd uitgever vanAutoweek. Hij heeft sinds zijn studie onafgebroken geracet, had SCCA- en IMSA-prof-racelicenties en nam deel aan de 24 Hours of Daytona. Hij bedient momenteel een Miata uit 1999 en een Corvette-cabriolet uit 1965 en waardeert het dat nog geen van zijn jongere collega's "Oké, Boomer" heeft gezegd wanneer hij een van zijn verhalen vertelt over de gekke oude tijd bijCD.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duncan Muller

Last Updated: 11/08/2023

Views: 6583

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duncan Muller

Birthday: 1997-01-13

Address: Apt. 505 914 Phillip Crossroad, O'Konborough, NV 62411

Phone: +8555305800947

Job: Construction Agent

Hobby: Shopping, Table tennis, Snowboarding, Rafting, Motor sports, Homebrewing, Taxidermy

Introduction: My name is Duncan Muller, I am a enchanting, good, gentle, modern, tasty, nice, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.