5 creatieve behandelingen voor betonnen vloeren (2023)

Verbouwing

Interieur verbouwen

Epoxy en andere doe-het-zelf soorten afwerking

DoorJoseph Lewitin

Bijgewerkt op 02/08/23

Beoordeeld door

John Brouwer

5 creatieve behandelingen voor betonnen vloeren (1)

Beoordeeld doorJohn Brouwer

Johnathan C. Brewer II is een erkende algemene aannemer die gespecialiseerd is in keuken-, badkamerrenovatie en algemene constructie met twee decennia professionele ervaring.

Meer informatie over The Spruce'sBeoordelingsbord

Feit gecontroleerd door

Sara Scott

Meer informatie over The Spruce'sRedactionele proces

5 creatieve behandelingen voor betonnen vloeren (3)

Betonnen vloerenis een extreem duurzaam, duurzaam,milieuvriendelijk, en onderhoudsarm materiaal. In de meeste gebouwen, abetonnen plaatmaakt deel uit van de fundering van de structuur en het oppervlak van dit materiaal ligt vaak op de loer onder andere vloerbedekkingen. In zijn natuurlijke staat heeft beton een grijsachtige kleur die enigszins gevlekt is, waarbij de exacte tint wordt bepaald door de chemische samenstelling van het mengsel, de aanwezige omgevingsfactoren en de snelheid waarmee het hard wordt.

Als je niet van effen grijs houdt, ben je misschien op zoek naar de goedkoopste manier om een ​​betonnen vloer af te werken zonder deze te bedekken. Gelukkig zijn er een aantal betonnen vloerafwerkingen enbehandelingendie kunnen worden gebruikt om het uiterlijk van het materiaal te verbeteren, zoals vlekken, polijsten enschilderenvloeren. Veel van deze methoden bieden extra bescherming voor het beton, verzegelen het tegen het binnendringen van water en vormen een gemakkelijk schoon te maken laag. Afhankelijk van de staat van het beton en de toegepaste behandeling, kunt u vaak een grote verscheidenheid aan interessante effecten bereiken. Sommige van deze behandelingen worden over het algemeen gedaan dooraannemers, maar andere liggen ruim binnen het bereik van doe-het-zelvers.

Tip

Houd bij het kiezen van een afwerking rekening met de textuur van uw bestaande betonnen vloer. Een gladde betonnen afwerking is waarschijnlijk met de hand getrommeld voor een naadloze look en ziet er mooi gepolijst uit. Een afwerking van geborsteld beton werd bij het gieten geborsteld met een bezem met harde haren om het een ruwere afwerking te geven en zou er goed uitzien met een zure vlek.

 • 01van 05

  Zuurbevlekte betonnen vloeren

  5 creatieve behandelingen voor betonnen vloeren (4)

  Betonvloeren zijn eengeweldig materiaal voor keukensomdat je het ondoordringbaar kunt maken voor water en de meeste kleurstoffen, waardoor het heel gemakkelijk te onderhouden is. Bovendien kan het gebruik van bepaalde vlekken de vloer een gevlekt uiterlijk geven, wat helpt om vuil te verbergen. In dit voorbeeld is de betonnen keukenvloer gebeitst met een gevlekte bruine behandeling.

  Er zijn verschillende manieren waarop beton kan worden gekleurd, maar een van de meest visueel interessante methoden is om het te beitsen met een zuur product. Bij zuurvlekken wordt zoutzuur of fosforzuur vermengd met zouten aangebracht op een uitgeharde, uitgeharde betonplaat. Het zuur opent de poriën in het beton terwijl de zouten een chemische reactie veroorzaken die leidt tot verkleuring van het vloeroppervlak.

  De resultaten variëren op basis van de porositeit van het beton, de gebruikte materialen in de mix en de leeftijd van de plaat. Zo krijg je een interessante en unieke vloer die door de kleurvariatie bijna een driedimensionale uitstraling heeft. Maar omdat u niet helemaal zeker weet hoe uw vloer zal reageren op zuurvlekken, kunt u het beste een klein, uit de weg liggend gedeelte van de vloer uitkiezen als testgebied voordat u het hele oppervlak behandelt.

  Ga verder naar 2 van 5 hieronder.

 • 02van 05

  Zuurbevlekte betonnen vloeren met namaakvoeglijnen

  5 creatieve behandelingen voor betonnen vloeren (5)

  Met zuur gekleurd beton kan vaak het uiterlijk van andere vloermaterialen nabootsen, vooral marmer met zijn vergelijkbare kleurvariatie. En je kunt deimpressie van een tegelvloerdoor faux voeglijnen aan uw beton toe te voegen. De voeglijnen op deze vloer zijn gemaakt door het beton te etsen nadat het kleuringsproces was voltooid.

  Deze lijnen werden gevormd in een eenvoudig rasterpatroon om eruit te zien als grootschalige tegels. Maar je kunt ook etsen om meer ingewikkelde patronen op het oppervlak van een betonnen vloer te creëren. Er zijn veel soortenstencilsEnpostzegelsgeschikt voor betonnen vloeren om een ​​ontwerp te creëren dat bij uw stijl en ruimte past.

  Ga verder naar 3 van 5 hieronder.

 • 03van 05

  Bevlekte en gepolijste betonnen vloeren

  5 creatieve behandelingen voor betonnen vloeren (6)

  Beton is een veelgebruikt ontwerpelement in veel moderne appartementen in loftstijl. Deze gebruikt een gebeitste en gepolijste betonnen vloer, die contrasteert met een onafgewerkte betonnen balk. Het is een samenspel vanindustrieelen decoratieve elementen die dynamische spanning creëren en de ruimte op een unieke manier visueel aantrekkelijk maken.

  Om gepolijste betonnen vloeren te creëren, wordt het oppervlak geslepen met steeds fijnere schuursponsjes. U kunt een extreem hoogglanzende, spiegelachtige afwerking bereiken als u de fijnste pads gebruikt. Of u kunt op elk moment tijdens het proces stoppen zodra het polijstniveau voor u geschikt is.Vervolgens wordt de vloer afgedichtom het een beschermende glans te geven.

  Hoewel het voor een doe-het-zelver mogelijk is om de apparatuur te huren om dit werk te doen, is dit geen gemakkelijke opgave. En zonder ervaring kan het lastig zijn om te bepalen welke korrel schuursponsjes je moet gebruiken. Om deze reden kan het polijsten van beton meestal het beste worden overgelaten aan professionals die over zowel de tools als de expertise beschikken.

  Ga verder naar 4 van 5 hieronder.

 • 04van 05

  Geverfde betonnen vloeren

  5 creatieve behandelingen voor betonnen vloeren (7)

  Betonnen vloeren kunnen ook worden geverfd om het de gewenste kleur te geven. In deze keuken is de betonnen vloer geverfd met een stevige bruine kleurstof op waterbasis. Hierdoor is een rijke, gladde afwerking ontstaan ​​die uniform is over de gehele vloer. In tegenstelling tot zuurvlekken veroorzaakt de kleurstof geen chemische reactie met het beton. In plaats daarvan dringt het gewoon door het oppervlak om kleur toe te voegen. Daarom zijn de resultaten veel voorspelbaarder dan bij zuurkleuring.

  Afhankelijk van de kleur die u kiest, kan een geverfde betonnen vloer soms echter een beetje ruw zijn omdat er niet veel kleurvariatie is om zachtheid en beweging te creëren. Dus een uitstekende optie om de vloer een beetje te dempen, is door een neutrale kleur toe te voegenvloerkleed. Dit helpt om contrast te creëren en een zachtere textuur aan de ruimte toe te voegen. Bovendien is het een goed idee om een ​​vloerkleed toe te voegen aan je betonnen vloer, ongeacht de afwerking die je kiest, aangezien beton nogal hard en koud is.

  Ga verder naar 5 van 5 hieronder.

 • 05van 05

  Epoxy geschilderde betonnen vloeren

  5 creatieve behandelingen voor betonnen vloeren (8)

  Epoxy behandelingenworden vaak gebruikt om een ​​beschadigde betonnen ondervloer af te dichten en te repareren. Epoxy is de meest duurzame betonafwerking en kan in scheuren en spleten worden gegoten om het oppervlak waterpas te maken. Maar epoxy is ook verkrijgbaar in verschillende kleuren, waardoor je unieke tinten en dessins op je vloer kunt creëren, zodat je zelfs een betonnen vloer er mooi uit kunt laten zien. In feite maken met epoxy geverfde betonnen vloeren het mogelijk om dezelfde effecten te bereiken waarmee u kunt creërengewone verf.

  Vloer epoxyis in wezen een vorm van verf waarin twee delen - een vloeibare katalysator en een vloeibare verharder - worden gecombineerd voordat de verf wordt aangebracht. In plaats van te drogen zoals bij traditionele verf, hardt de epoxy uit door een chemische reactie tussen de ingrediënten. Het resulterende oppervlak is zeer glanzend, hard en duurzaam, en daarom wordt het zo vaak gebruikt in drukbezochte commerciële toepassingen. Maar ook geschikt voor in huis. Het is een eenvoudig proces dat lijkt op het schilderen van elk oppervlak. Het moeilijkste deel is meestal het opmaken van het patroon als je iets ingewikkelds met meerdere kleuren wilt, zoals een dambord.

  Deze betonnen vloer is behandeld met epoxycoatings in verschillende uitvoeringengedurfde kleuren. In plaats van dat het beton een koude, industriële uitstraling heeft, dienen de kleuren om een ​​levendig, modern ontwerp te creëren. De kleuren worden zelfs doorgevoerd in de muren en kunstwerken in de ruimte. Dit laat alleen maar zien hoe stijlspecifiek je een geverfde betonnen vloer kunt maken om te werken met andere designelementen in de kamer.

  Tip

  Een geborstelde betonnen vloer zal meer epoxy absorberen en gebruiken dan een gladde betonnen vloer, dus zorg ervoor dat je genoeg hebt om de verfbeurt te voltooien.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Amb. Frankie Simonis

Last Updated: 30/10/2023

Views: 6094

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Amb. Frankie Simonis

Birthday: 1998-02-19

Address: 64841 Delmar Isle, North Wiley, OR 74073

Phone: +17844167847676

Job: Forward IT Agent

Hobby: LARPing, Kitesurfing, Sewing, Digital arts, Sand art, Gardening, Dance

Introduction: My name is Amb. Frankie Simonis, I am a hilarious, enchanting, energetic, cooperative, innocent, cute, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.